« »

Lövö - Kaxjälan Saaristolaiskylä

Schauman Arkkitehdit Oy on yhteistyössä Schauman & Nordgren Architects kanssa visioinut kunnianhimoisen ehdotuksen Lövön saaren kehittämiseksi monipuoliseksi ja kestäväksi 2000-luvun saaristolaisyhteisöksi.

Lövön saari sijaitsee Kemiönsaaren kunnan eteläosassa. Se liitettiin sillalla pääsaareen vuonna 2011. Lövö on yksi Kemiönsaaren kunnan 5000 saaresta ja kooltaan noin 320 hehtaaria. Saari on keskeisessä roolissa mantereen ja ulkosaariston yhdistämisessä. Sen sijainti Kasnäsintiellä, saariston rengastien varrella luo ainutlaatuisen mahdollisuuden uuden saaristoportin perustamiselle.

Kaxjälan saaristolaiskylän ideasuunnitelma esittelee kutsuvan ja pienimittakaavaisen konseptin, joka perustuu lähiympäristöön ja sen kontekstiin. Kylä koostuu neljästä eriluonteisesta keskittymästä, joista jokaisella on voimakas suhde maisemaan ja alueen historiaan. Kylän symbioottinen suhde luontoon ja mereen on lähtökohta Kaxjälan kehittymiselle kestäväksi ja nykyaikaiseksi saaristolaiskyläksi. Suunnitelma perustuu hajautettuun rakennemalliin. Alue on jaettu neljään eri naapurustoon, joista
jokaisella on oma erityinen identiteettinsä. Hajautetulla rakenteella suunnitelma pyrkii minimoimaan vaikutukset saaren olemassa olevaan ympäristöön sekä maksimoimaan jokaisen uuden osa-alueen potentiaalin.

Saaren pohjoisosa on varattu vuokrahuvilatoiminnalle. Kasbergetin kauniin metsämaiseman keskellä matkailija saa aidon suomalaisen luontokokemuksen. ”Vuokrahuvila-alueen metsähuvilat, bungalowit, tarjoavat vieraille ainutlaatuisen tavan asua luonnon helmassa. Ajatuksena on elää lähellä luontoa, mutta nykyaikaisilla mukavuuksilla. Huvilat sijaitsevat keskellä metsämaisemaa huolellisesti sijoitettuina siten, että kullekin huvilalle aukeaa oma vapaa näkösektori merimaisemaan.

Kylän vaiheittainen kehittyminen tarjoaa perustan pienen palvelukeskuksen luomiselle. Kasnäsintien varrella sijaitseva kyläkeskus on pienimuotoinen korttelialue, joka käsittää sekä asuntoja että kaupallisia palveluita.

Lövön sillalta lähestyttäessä avautuu oikealla Gösta Serlachiuksen historiallinen saaristotila. Tila avataan yleisölle saaristolaiskeskukseksi, jossa kalastaminen, puutarhanhoito ja maukas lähiruoka ovat keskeisiä arvoja. Matkailija, joka tuntee nämä arvot omakseen, kokee varmasti olevansa tervetullut.

Sijainti: Lövö, Kemiönsaari
Asiakas: Yksityinen
Ohjelma: Saaristokylän aluesuunnittelu
Laajuus: 100 ha
Suunnittelu: 2016
Status: Suunnitteilla
Yhteistyökumppanit: Schauman & Nordgren Architects

Lövö - Kaxjälan Saaristolaiskylä

Lövö - Kaxjälan Saaristolaiskylä

Lövö - Kaxjälan Saaristolaiskylä

Lövö - Kaxjälan Saaristolaiskylä